logo

Aromatherapie is een samentrekking van de woorden aroma en therapie en betekent zoiets als behandeling met geuren. Aromatherapie is een therapie die gebaseerd is op het gebruik van zeer geconcentreerde etherische oliën. Dit zijn sterk geurende oliën die afkomstig zijn uit delen van een plant zoals de bloemen, de bladeren, de wortelen, de schil, de vrucht of de schors. Een herkenbaar voorbeeld van etherische olie is het schillen van een sinaasappel. Wanneer je de schil samenknijpt springt er vocht uit de schil (prikt in de ogen) dat is de etherische olie van de sinaasappel.

 

Etherische olie is een kostbaar product omdat er heel veel materiaal nodig is voor het uiteindelijke flesje pure etherische olie. Gemiddeld is voor 2 liter etherische olie 70 kilo plantenmateriaal nodig! Etherische oliën worden al duizenden jaren gebruikt voor therapeutische doeleinden maar ook voor cosmetica. Ze werden al toegepast in het oude Egypte, China en India.

 

Bij aromatherapie worden de etherische oliën door de huid geabsorbeerd door massages of ze worden vermengd met een draagolie. Dit werkt ontspannend,  pijnstillend, antiseptisch of bijvoorbeeld schimmeldodend. Maar ook een heerlijke geur is tijdens de massage waarneembaar.

Etherische oliën verdampen heel snel en gemakkelijk, dus als ze geïnhaleerd worden hebben ze een fysiologisch en een psychologisch effect. Ze kunnen de stemming verbeteren. Als etherische olie geroken wordt gaat het signaal rechtstreeks van het geurzintuig naar het deel van de hersenen waar de geur tot bewustzijn komt. Dit is het limbisch systeem van de hersenen. Het limbisch systeem regelt de emoties en slaat herinnering op en haalt ze weer boven. De etherische oliën hebben invloed op dit proces. Van de ene etherische oliën raak je ontspannen terwijl een andere etherische olie juist heel stimulerend  kan zijn. Als aanvulling hierop heeft de zachte aromatherapeutische massage een dubbele functie: het kalmeren ondersteunen en de etherische olie door de huid laten opnemen.  Wrijf bijvoorbeeld wat knoflookolie onder je voetzolen en je zult merken dat na zo’n 15 minuten de geur van deze olie in de adem terug te vinden is. Zo snel is de opname door de huid!

 

Etherische oliën kun je heel goed gebruiken om een prettige atmosfeer in je huis te scheppen. Vul de schaal van je aromalampje met water en voeg hieraan enkele druppels etherische olie toe, bijvoorbeeld: lavendel, sinaasappel, bergamot, den. Je zult merken dat de ruimte gevuld wordt met een heerlijke geur. Pas ook hierbij op dat je geen synthetische oliën gebruikt (bijv. nagemaakte rozenolie of zogenaamde “parfumoliën"). Verblijf je wat langer in een ruimte waar je dit soort oliën brandt, dan kun je misselijk worden of hoofdpijn krijgen.

 

Heeft de griep ook in jouw huis toegeslagen en ligt je partner of kind hoestend en koortsig in bed, verdamp dan wat teatree-olie in een lampje, eventueel onder toevoeging van een paar druppels eucalyptus. Je slaat daarbij twee vliegen in een klap: de atmosfeer in huis wordt gezuiverd en de afweer wordt verhoogd 

Ook de volgende klachten hebben zeker profijt van een aromatherapeutische behandeling: Griep, verkoudheden, hoesten, astma, slapeloosheid, angst, stress, spierpijnen, peesontstekingen, hoofdpijnen, menstruatiepijnen, overgangsklachten, brandwonden, littekens, droge huid. Nieuwsgierig geworden? Maak een afspraak voor een massage met heerlijke geuren die tegelijkertijd  therapeutisch werken of voor een recept voor thuisgebruik.

 

Cadeautip

Nieuwsbrief

Go to top